Ulftse Nachtegalen brengen dit jaar weer live hun kerstrepertoire. Foto: PR.
Ulftse Nachtegalen brengen dit jaar weer live hun kerstrepertoire. Foto: PR.

Zeven keer kerst met de Nachtegalen

Muziek

ULFT - De Nachtegalen zijn dolgelukkig. Na twee jaar live geen kerstconcerten te hebben kunnen geven door corona, brengen ze nu weer de prachtigste kerstliederen voor hun publiek. De koren, bestaande uit Kinderkoor, Jeugdkoor en Luscinia, zijn zeven keer live te horen. 

Door Josée Gruwel

 “Voor ons zijn kerstconcerten hoogtepunten,” vertellen jeugdkoorleden Yasmin Cobos Sanchez, Norah Harmsen en Zoë van Os, “want vooral met kerst kunnen we emoties overbrengen, daar word je blij van.” Yasmin: “Het plezier, de sfeer, het fijne gevoel gunnen we het publiek ook. Eigenlijk gun je iedereen in december een live kerstconcert van de Nachtegalen.”
De drie zijn al jaren bij de Nachtegalen, komen uit het kinderkoor. Ze houden vooral van het repeteren van het kerstrepertoire. Glimlachend hebben ze het over de ‘soort stereotype nachtegalenkerststress’ die daarbij hoort.
Het mooie van veel optreden vinden ze dat de koorleden elkaar dan veel zien. Norah: “Daardoor wordt het teamgevoel net ietsje meer is. Dat voel je bij het zingen en het publiek voelt dat ook. Naast het overbrengen van gevoelige kerstrepertoire geeft dat ook iets extra’s.” Het drietal verheugt zich vooral op de eigen kerstconcerten. Zoë: “Dan zingen we alleen, alleen met onze drie koren.”

Eigen kerstconcerten
Op zaterdag 10 december wordt het eigen kerstconcert gegeven in de St. Mauritiuskerk in Silvolde. Dat is ook het geval op vrijdag 16 december in de St. Pankratiuskerk in Anholt-Isselburg. 

‘Eigenlijk gun
je iedereen in
december een
live concert
van de
Nachtegalen’

Onder leiding van Ben Simmes en Lizette Tijdink en met medewerking van Pauline Lotichius (dwarsfluit) en Jelmer Simmes (viool) zijn in beide kerken zo’n 25 traditionele en nieuwere kerstliederen te horen die afkomstig zijn uit allerlei landen. Tussen het eerste ‘Once in Royal David’s City’ en het laatste ‘Stille Nacht’ komt het publiek in de kerstsfeer door adembenemende meerstemmigheid en klinkende solo’s. Veel highlights komen langs: kleine, stille liedjes als de kerstwiegeliederen van Arvo Pärt, klassiekers als ‘Rorando coeli’, nieuwkomers als ‘Little things (ABBA), en natuurlijk een compilatie van Duitse kerstliederen. Afwisseling is hierbij het toverwoord. Beide concerten beginnen om 19.00 uur. Kerk open vanaf 18.30 uur. Entree 12 euro 50. Kinderen tot en met 12 jaar gratis. Kaartjes te koop bij de entree, graag gepast betalen, pinnen kan.

Kerst met het kinderkoor
Op zaterdag 17 december zingt het Kinderkoor vanaf 16.30 uur bij ‘Kerstmuziek in de Stad’ in de Catharinakerk in Doetinchem. Op 24 december doet het Kinderkoor vanaf 17.00 uur mee aan de gezinsviering in de St. Martinuskerk in Gaanderen. Het zingt uiteenlopend repertoire, van een heel ingetogen liedje over het aansteken van kaarsen, tot een volksmelodie uit Canada, oude kerstliederen over herders ‘O herders laat uw bokjes en schapen’ en een sfeervol liedje over de engel die Maria de blijde boodschap brengt. Bij beide optredens: vrije gift na afloop. 

Kerst met mannenkoren
Op zaterdag 17 december zingt het Jeugdkoor bij het kerstconcert van het Ettens mannenkoor in de St. Martinuskerk in Etten. Aanvang 20.00 uur, entree 15 euro. Kaarten via www.ettensmannenkoor.nl (shop, toegangskaarten). Op vrijdag 23 december vanaf 19.30 is Luscinia met het Gaanderens Mannenkoor te horen in de St. Martinuskerk in Gaanderen. Beide koren zingen veel samen, zoals een drietal Franse kerstliederen, het dubbelkorige achtstemmige Adventu Domini, het majestueuze Sanctus van Gounod, het lieflijke ‘Wiegenlied der Hirten’ en ‘Stille Nacht’. Ben Simmes: “Heel bijzonder is de uitvoering van ‘The Rose’ van Ola Gjeilo, een 7-stemmig werk met een prachtige opbouw.” Beide koren zingen ook alleen, in veel talen, waaronder drie Oekraïense kerstliederen. 

Kerstnacht in de Catharinakerk
Op kerstavond luiden Jeugdkoor en Luscinia vanaf 22.00 uur bij ‘Kerstnacht in de Catharinakerk’ in Doetinchem mede de kerstdagen in. Voor de koorleden is dit een cadeautje. “Op kerstavond, mooier kan het niet worden.” Info over alle optredens is ook te vinden op:


www.ulftsenachtegalen.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant