Wim Vriezen in zijn Doetinchemse Muziekkelder met de bij jongeren populaire LP's van Billy Eilish en Harry Styles (foto Roel Kleinpenning)
Wim Vriezen in zijn Doetinchemse Muziekkelder met de bij jongeren populaire LP's van Billy Eilish en Harry Styles (foto Roel Kleinpenning)

Wim’s Muziekkelder wederom in top vijf

Muziek

DOETINCHEM - Platenzaak Wim’s Muziekkelder is wederom in de top 5 geëindigd bij de verkiezing van de beste platenzaak van Nederland. Dit jaar moesten de stemmen vergezeld gaan van een motivatie. “Daardoor is de waardering voor een vijfde plek nog groter.”

Door Hans Hissink

In 2013 begon Wim Vriezen zijn platenzaak aan de Korte Heezenstraat in Doetinchem, Wim’s Muziekkelder. In 2014 en 2015 werd die winkel tot beste platenzaak van Nederland verkozen. Van de afgelopen tien verkiezingen waar Wim’s Muziekkelder aan meedeed, eindigde de altijd drukbezochte platenzaak acht keer bij de eerste vijf. “Tot vorig jaar werden alleen alle stemmen geteld, nu moesten de stemmers er een motivatie bij vermelden. De vijfde plek krijgt hierdoor veel meer waarde.” Veel kennis, een groot aanbod, een goeie service en een gezellige winkel zijn een paar motivaties die genoemd werden.

Tweede Muziekkelder
Vorig jaar maart werd de tweede Muziekkelder geopend in Winterswijk. Deze eindigde direct op de 13e plek. “Na een aantal overwegingen is daar een tweede vestiging geopend. Mijn zoon Tom runt daar de winkel. Het is net zo’n succes als in Doetinchem. Het mooie eraan is dat we in beide winkels nooit hetzelfde aanbod hebben. Duitse muziekliefhebbers weten de winkel ook te vinden. Die kopen in Winterswijk de vinylplaten van Rammstein,” vertelt Wim lachend. “Een mooie bijkomstigheid is dat wanneer een klant in Doetinchem iets wil hebben dat in Winterswijk in de winkel ligt, dan is het de volgende dag al hier.”

Jongeren
De vinylplaat verkoop zit nog steeds in de lift. De CD verkoop blijft op dit moment een beetje op hetzelfde niveau. “Sinds het begin in 2013 worden er ieder jaar weer meer vinylplaten verkocht. Opvallend is dat heel veel jongeren in de winkel komen die de voorkeur geven aan vinyl. Zij lopen direct naar de bakken waar de nieuw uitgebrachte LP’s staan. Muziek van Billie Eilish en Harry Styles zijn erg populair en worden veel verkocht.”
Naast de verkoop van nieuw en tweedehands vinyl, muziekboeken, CD’s en DVD’s vinden er instore optredens plaats in beide winkels. “Na de coronaperiode, waarin niets mocht, zijn er in de winkel af en toe weer optredens van lokale muzikanten op zaterdagmiddag. Leuk om hen een podium te geven.”
Een verhuizing naar een andere plek is wel eens overwogen, maar niet aan de orde. “De sfeer die hier in de kelder heerst, die kun je niet meenemen naar een ander pand.” Wim wordt dit jaar 65, maar denkt nog niet aan stoppen. “Ik ga altijd met heel veel plezier naar het werk. Al voelt het voor mij absoluut niet als werk.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier