Een grijze rimpelrug, lid van de zandbijenfamilie die al vroeg in het jaar in bijenbosjes en -hagen te vinden is. Foto: Sander Grootendorst
Een grijze rimpelrug, lid van de zandbijenfamilie die al vroeg in het jaar in bijenbosjes en -hagen te vinden is. Foto: Sander Grootendorst

Landschapsbeheer Gelderland promoot aanleg ‘bijenbosjes’

Natuur

ACHTERHOEK – Bijen houden van bloemen, maar ook van bosjes. Stichting Landschapsbeheer Gelderland nodigt Achterhoekers uit om mee te doen aan het ‘Plant Boom’-project en het eigen erf te verrijken met een bijvriendelijk bosje of een bijvriendelijke haag.

Door Sander Grootendorst

Voorwaarde voor deelname is dat je een lapje grond van minimaal honderd vierkante meter voor een bosje of minimaal twintig strekkend meter voor een haag ter beschikking hebt. “Tegen een eigen bijdrage van zestig cent per struik schaf je de beplanting aan voor de aanleg van je eigen bijenbosje of -haag. Aanmelden kan tot eind november 2023 of zolang de voorraad strekt.”

“De soorten struiken in een bijenbosje en bijenhaag hebben verschillende bloeiperioden. Zo bieden deze elementen een groot deel van het seizoen een rijke plek voor wilde bijen en vlinders om voedsel te vinden. Hiermee help je de natuur en geniet je tegelijkertijd zelf van deze prachtige planten”, meldt de stichting in haar nieuwsbrief. Wilde bijen (waartoe ook hommels behoren) zijn van vroeg in het voorjaar tot een heel eind in de herfst actief. Veel soorten vormen een twee-eenheid met bepaalde voorkeursplanten en ze zijn dan ook alleen actief wanneer die in bloei staan. Zo tref je diverse soorten zandbijen al aan in maart, de bloeitijd van onder meer de boswilg (die zit dan ook in het aangeboden pakket). 

Insecten hebben het zwaar, mede doordat veel bosjes en hagen in het landschap verdwenen zijn. De stichting benadrukt het belang van wilde bijen: “Wilde bijen zijn cruciaal voor ons ecosysteem en onze voedselvoorziening? Helaas krijgen deze belangrijke bestuivers het steeds moeilijker in ons landschap.” Sommige herstelmaatregelen zijn relatief makkelijk uit te voeren, zoals het terugbrengen van verdwenen landschapselementen, waar overigens ook vogels en andere dieren baat bij hebben.

Wie daadwerkelijk een plantsoentje van honderd vierkante meter wil invullen, betaalt zestig euro. Een dubbele haag van twintig meter komt op 48 euro. Deelnemers kunnen de soorten zelf kiezen, dus bijvoorbeeld ook of ze liever struiken met of zonder doorns willen. De lijst is te vinden op de website van de stichting (zie onder). De lijst voor zandgrond verschilt van die voor kleigrond. Indien een soort niet voorradig is, levert Landschapsbeheer een vergelijkbare soort. Er kunnen maximaal zeventig tuinbezitters meedoen.

Het plantgoed wordt uitgedeeld op vrijdag 26 januari 2024.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant