Sportleraar Mike Kemperman kijkt toe hoe de jeugd de obstakels bedwingt. Foto: Roel Kleinpenning
Sportleraar Mike Kemperman kijkt toe hoe de jeugd de obstakels bedwingt. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Je vliegt over hobbels heen’

Onderwijs

Doetinchem – Leerlingen uit groep 7 / 8 van basisschool De Kleine Prins uit Doetinchem zijn druk in de weer met BMX-fietsen en steps op het Fietsival-parcours op de parkeerplaats bij Sportpark Zuid. “Dit is het eerste onderdeel”, zegt Amy (11) die net met de BMX het parcours op de pumptrackbaan afgelegd heeft. “Dit is leuk. Het gaat lekker hard. Je vliegt over de hobbels heen. Fietsen op een BMX is anders. Je leert er beter door fietsen. Het is ook leuk om dit met een groep te doen. Je leert in een team samenwerken.”

Door Carla van der Meer

“Het is leuk, maar de baan is makkelijk en ook een beetje saai”, vindt Faas (10) die aan freerunning doet. “Maar je leert wel behendigheid met de fiets. Het is goed om te doen. Bovendien is buitenspelen fijn. De meeste kinderen willen op de BMX. Dat is wel leuk. “Eerder hebben we voor de kleuters het fietsfeest op school gedaan”, vertelt Joshua (11). “Een deel van het geld dat gesponsord is, gaat naar Afrika. Ik heb zelf geen BMX. Soms ga ik op de fiets naar school.”

Controle en spierkracht
“De pumptrack is het hoofdonderdeel”, zegt Mike Kemperman, vakdocent van Sport-ID. “Verder hebben we het onderdeel steppen en de slakkenrace, waarbij het de bedoeling is om zo langzaam mogelijk te fietsen. De pumptrack met de BMX is goed voor de spierkracht in de benen. Bij de slakkenrace wordt de controle over de fiets bevorderd. Het is op een andere manier fietsen.”

Goed doel
“We organiseren Fietsival scholentour 2022 voor 13 basisscholen in Doetinchem”, zegt Suzanne ter Horst van Sport-ID. “Dit evenement is vorig jaar in het leven geroepen door Kiwanis Doetinchem, De Graafschap en Sport-ID. We wilden eigenlijk een fietsevenement in het centrum van Doetinchem organiseren, maar dat ging niet vanwege corona. Daarom zijn we naar de basisscholen toe gegaan. Dat was zo’n succes, dat we het dit jaar weer op deze manier organiseren. Per basisschool wordt er op een verschillende manier invulling aan gegeven, maar de basis is fietsen en geld inzamelen voor een goed doel. Een deel van het gesponsorde geld gaat naar Kanjers voor Kanjers. ” Vrijwilligersorganisatie Kanjers voor Kanjers maakt zich sterk voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te sporten en te spelen. De stichting wil kinderen dicht bij huis blij maken.

“Wij hebben een extraatje voor de kleuters”, vertelt Esther Voortman, leerkracht groep 7/8 van vrije school De Kleine Prins. “Voor hen hebben we een fietsfeest georganiseerd met een bolderkar, koekhappen en fietsen. De opbrengst hiervoor is deels voor IHF Internationaal Hulpfonds Vrije scholen en deels voor een project in Zuid-Afrika. Met dit event willen we het fietsen stimuleren, maar ook duurzaamheid. We zijn met de kinderen van school naar deze parkeerplaats gelopen. Onderweg hebben ze met papierprikkers afval verzameld.” “Duurzaamheid staat ook bij ons centraal”, aldus Ter Horst. “De pumptrackbaan is gemaakt van gerecycled materiaal.” Er doen in de gemeente Doetinchem 13 basisscholen met zo’n 3000 kinderen aan mee. “We willen ze kennis laten maken met de fietssport”, zegt Ter Horst. “Ook de kleinsten van groep 1 /2 doen mee. Ze gaan met een loopfiets over de baan. We stimuleren de fietsveiligheid en beweging. De kinderen hebben op school duurzaamheidslessen gehad. We willen graag dat ze op de fiets naar school komen en niet met de auto gebracht worden. Fietsen is duurzamer.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier