Column Ben Beijer bekijkt 't anders

Column Ben Beijer bekijkt 't anders

Gekakel

Opinie

Als ik mijn krant opensla zie ik de tekst ‘Dit moeten de jaren worden van de oogst’. Van wie het citaat is staat er niet bij, maar het zou zo maar van Hugo de Jonge kunnen zijn. De Jonge is sinds januari 2022 o.a. verantwoordelijk voor Volkshuisvesting en je kunt veel van hem zeggen maar niet dat hij net als Kuipers van volksgezondheid wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Woningbouw is ook in onze regio een kwestie van lange adem, veel geduld, een woningcorporatie die kan leveren of een bank die je een hypotheek wil verstrekken . Een vette kop bij het artikel beloofd ons nog meer dan de altijd optimistische minister. “Volop woningbouw op komst” lees ik. Het sprookje gaat verder met de tekst; jongeren en ouderen kunnen frustraties omzetten in hoop omdat er in de Achterhoek volop nieuwe woningen worden gebouwd.
De prognoses gaan tot 2030, Sprookjes eindigen bijna altijd op ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, het is te hopen dat dit ook voor ouderen die dringend op een woning op maat wachten zal gelden. Voor jongeren hoop ik dat ze het nog even volhouden op de zolderkamer bij hun ouders. Veel gehoorde opmerking is dat een eigen huis onbetaalbaar is, omdat de rente bijna vier procent is. Ik weet nog goed dat wij ons eerste huis wilden bouwen. Na lang zoeken hadden wij een lapje grond gevonden. We hadden berekend dat we een stuk goedkoper uit zouden zijn dan in onze, toen enig beschikbare dure huurwoning. Ook toen al woningnood. De rente vloog nog voor wij begonnen spectaculair omhoog. Bij de bouwstart lag die op zeven procent, wij konden dat percentage gelukkig vastzetten. De rente steeg binnen twee jaar naar dertien. Goede oude tijd? Toch waren die bouwers van toen beter af dan de huurders die tot aan hun dood de hoofdprijs bleven betalen. Ik wens de huidige jonge generatie dat ze dezelfde kansen krijgen en pakken als de onze.

Ondanks onze leeftijd bleef ik kijken naar de nog te bouwen appartementen op het gecreëerde eiland in de Oude IJssel. Altijd de wens gehad om een bootje bij huis te hebben, en dat zou daar kunnen. Vorige week liep ik weer eens naar die gedroomde locatie. In verband met de tijd van het jaar zonder zwemkleding. Het bleek al snel dat zo’n bootje bij huis geen overbodige luxe zou zijn in verband met het hoge water dat tegen de muren klotste. Naar huis lopend bedacht ik dat die boot beter betaalbaar zou worden dan gedacht. Een opblaasboot in de berging zou wel eens de beste optie kunnen zijn.

Plato wist het 500 jaar voor Christus al mooi te zeggen: ‘Wie rijk wil zijn moet niet zijn vermogen vermeerderen, maar zijn hebzucht verminderen’. Mijn opa uit de Gaanderhei zou gezegd hebben: ‘Al dat gekakel dat dut ‘t um niet, de hoofdzaak is da’j eier ziet’.

Goed gaon 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant