Afbeelding

Naturalisatieceremonie

Opinie

Burgemeester, regelmatig worden een aantal nieuwe Nederlanders genaturaliseerd. Wie komen daarvoor in aanmerking en aan welke voorwaarden moeten zij voldoen? 
“Iedere situatie is anders. Soms is er sprake van mensen uit een EU-lidstaat die Nederlands staatsburger willen worden. Dat is wat overzichtelijker dan voor mensen die naar Nederland gevlucht zijn en die na een procedure via de IND en na het aanleren van allerlei vaardigheden waaronder de Nederlandse taal toegelaten worden en het Nederlanderschap kunnen verkrijgen.”

De naturalisatie wordt ceremonieel bezegeld. Welke rol hebt u daarbij en hoe gaat dat in zijn werk? 
“Als je vroeger aan de eisen voldeed en werd toegelaten kreeg je een brief thuis en dat was het dan. Sinds 2006 wordt de toelating tijdens een naturalisatiebijeenkomst gedaan in het stadhuis. De nieuwe Nederlanders krijgen tijdens die ceremonie de brief met de toelating pas uitgereikt nadat ze de eed of belofte hebben afgelegd. Dat is de allerlaatste stap in het hele proces. Soms heb je mensen voor je staan die wel tien jaar bezig zijn geweest en sommigen een paar maanden. Dat hangt samen met hun achtergrond maar ook bijvoorbeeld met hun vaardigheid om snel Nederlands te leren. Daar is maar één uitzondering op namelijk als de persoon in kwestie analfabeet is. Opvallend is dat het overgrote deel van de mensen de belofte aflegt en niet de eed. Het is een plechtige bijeenkomst waarbij ik vertel wat het Nederlanderschap betekent en wat de normen en waarden zijn in ons land, over de grondwet en wat hun rechten en plichten zijn. Wat men mag verwachten van de overheid maar ook wat men er voor terug moet doen.”

Om hoeveel mensen gaat het? Worden minderjarige kinderen automatisch met hun ouders Nederlander? 
“We hebben maandelijks een naturalisatieceremonie met gemiddeld tussen de tien en dertig mensen. Sommigen lopen hier al jaren in het stadhuis omdat ze bij hun procedure hulp nodig hebben. Als het proces eenmaal afgesloten wordt dan is men heel blij en komt vaak extra mooi gekleed. Er mogen ook gasten meegenomen worden. Aan het eind is er een vrolijk fotomoment. Kinderen die nog niet meerderjarig zijn gaan automatisch mee in de naturalisatie. Onder de 16 jaar hoeven ze de eed of belofte niet af te leggen. Soms gaat het om alleenstaanden, soms ook om complete gezinnen, om politieke vluchtelingen. In het begin van Brexit kwamen uit die hoek ook nieuwe Nederlanders. Nu zijn er dat wat minder.”

Nieuwe Nederlanders spreken vaak onze taal niet. Hoe wordt hen duidelijk gemaakt waarom het gaat? 
“Er moet een taalcursus worden gevolgd waaraan een toets is verbonden. Voor de analfabeten geldt weer een uitzondering. Er gaat bijna geen ceremonie voorbij dat er niet een of twee tussen zitten. Ik heb wel een heel mooi verhaal over rechten en plichten maar als je dat niet begrijpt wordt het allemaal wel een beetje ingewikkeld.”

Zijn in Nederland twee nationaliteiten wettelijk toegestaan? 
“Niet ieder land heeft dezelfde logica als wij als het gaat om het toekennen van de nationaliteit. Soms is het de nationaliteit van het geboorteland en soms de nationaliteit van de moeder die de nationaliteit van het kind bepalen. Er zijn ook landen waarvan de nationaliteit voor eeuwig bij je blijft. Marokko is daar een voorbeeld van. In Nederland is het zo dat als je hier geboren bent je de Nederlandse nationaliteit krijgt.

Tekst: Bert Vinkenborg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant