Afbeelding

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Oppassen

Opinie

Op mijn telefoontje lees ik: ‘Politie slingert meer mensen op de bon in Doetinchem’. Klinkt nogal gewelddadig. Het artikel vervolgt met: ‘Automobilisten, bromfietsers en andere weggebruikers (paard- of ossenkar?) zijn in 2023 maar liefst 4.626 keer op de bon geslingerd’. Ik heb nog nooit een politieagent iemand ergens op zien slingeren, in ieder geval niet op een bon. Ik zoek eens onder van Dale en wat blijkt: tot 1961 kregen we gewoon een bekeuring of bon. Sinds de politie volgens velen autoriteit verloren heeft, wordt er ‘op de bon slingeren’ van gemaakt, lijkt stoerder. Van Dale noemt dit ‘ informele soldatentaal’. Volgens het Centraal Justitioneel Incassobureau leverden die Doetinchemse bekeuringen de schatkist 780.460 euro op. De meeste bekeuringen waren voor niet-handsfree bellen, 758 keer, samen goed voor 194.653 euro, een prima actie.
Aangezien ik nieuwsgierig ben hoeveel er aan parkeerboetes wordt binnen geharkt, zoek ik internet af. Parkeerboetes bestaan tot mijn verrassing helemaal niet, het blijkt te gaan om een ‘naheffingsaanslag in de parkeerbelasting’. Klinkt klantvriendelijker, zeker met de slagzin ‘leuker kunnen we het niet maken’. Doetinchem boekt een tekort bij het beheer van parkeerplaatsen en wil het eerste half uur gratis parkeren op de Varkensweide afschaffen, ook denkt men aan een wijziging in tarieven en tariefzones. Ten opzichte van de Randstad komen wij nog goed weg met onze tarieven aangezien er goedkope en zelfs gratis plaatsen op loopafstand van het centrum zijn. Je kunt dat zelf bepalen. De bedragen voor keuring rijbewijs bepaal je vanaf 75 jaar niet en heeft niets met rijvaardigheid te maken, lijkt meer geldklopperij.
Ouderen die alles eerlijk invullen moeten vaak naar specialisten waar ze soms net geweest zijn. De ene keuringsarts is in tien minuten klaar, inclusief het in ontvangst nemen van het geld, de ander keert je ondersteboven voor men bepaalt of je kunt autorijden. Ook moet je een nieuwe pasfoto laten maken, onze fotograaf adviseert zonder bril omdat er ambtenaren zijn die de foto afkeuren omdat ze de ogen niet goed zien. Lachen mag ook niet, al is er na al die onnodige kosten ook geen enkele reden toe.
Dat sommige dames elk seizoen een ander kapsel hebben maakt niet uit. De haren van mijn Anke moeten achter de oren. Het wordt met mijn kapsel volgend jaar nog een hele klus om door die procedure te komen.
Wij hebben een kennis, die durft al meer dan twintig jaar niet in hun auto te rijden. Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, maar de auto is blijkbaar van haar man, en die is bang voor krassen. Toch verlengd ze steeds haar rijbewijs, voor als hem eens iets overkomt en zij weet dat ze nooit meer zal slagen. Zij komt door de medische keuring, en lijkt op de dame op de foto en dus besluiten keuringsarts en ambtenaar dat ze kan autorijden. En als we niet oppassen, gaat ze dat ook nog eens doen.

 Goed gaon

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant