Bij Museum Buurtspoorweg kan van april tot en met oktober weer worden getreind met bijzondere stoomlocomotieven. Foto: Noah van Kipshagen
Bij Museum Buurtspoorweg kan van april tot en met oktober weer worden getreind met bijzondere stoomlocomotieven. Foto: Noah van Kipshagen Noah van Kipshagen

De ELNA rijdt weer bij Museum Buurtspoorweg

Vervoer

HAAKSBERGEN - Museum Buurtspoorweg start vanaf zondag 31 maart het nieuwe rijseizoen. 

De trein gaat weer rijden! Er is veel gebeurd de laatste jaren om Museum Buurtspoorweg (MBS) een mooier toekomstperspectief te bezorgen. Met in 2023 maar liefst 25.000 verkochte toegangskaarten is MBS weer op bezoekersniveau van voor de coronaperiode. Het museum is daarmee het best bezochte museum van de regio, rekening houdend met het gegeven dat er van april tot en met oktober gereden kan worden.

De restauratie van de ELNA-stoomlocomotief, het paradepaardje van de MBS, is afgerond en deze doet weer mee in de dienstregeling. Een deel van het spoortraject van MBS is vernieuwd. De gemeenten Haaksbergen en Enschede hebben vanwege de mooie ontwikkeling besloten hun jaarlijkse subsidie aan MBS te verhogen. Kortom, het museum kan de toekomst nog beter tegemoet.

Er treedt een nieuwe fase aan in haar museale ontwikkeling. Inzet is dat MBS een belangrijke bijdrage levert in het zichtbaarder maken van de cultuurhistorische ontwikkeling van onze regio in wat tegenwoordig ‘De IJzeren Eeuw’ wordt genoemd en de rol die het de Lokaalspoorwegen daarin hebben gespeeld.

Met een goed bestuur, onder voorzitterschap van Dick Buursink, heeft de afgelopen ruim vier jaar een verdere professionaliseringsslag plaatsgevonden. Dick heeft aangegeven dat hij toe is aan andere uitdagingen en zijn functie wil overdragen. MBS heeft na meerdere gesprekken een nieuwe voorzitter geselecteerd.

Vanaf 1 juni 2024 neemt Jan Salverda het voorzitterschap op zich. Salverda heeft veel bestuurlijke ervaring en beschikt net als Dick Buursink over een uitstekend netwerk in de regio. Hij is als inwoner van Haaksbergen zeer betrokken bij de cultuurhistorische betekenis van MBS en ondersteunt voluit de ambitie van het museum. Het bestuur is blij dat Jan samen met de nieuwe penningmeester Frank Schraders het bestuur komt versterken.

Bij Museum Buurtspoorweg kan van april tot en met oktober weer worden getreind met bijzondere stoomlocomotieven. Foto: Noah van Kipshagen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant