Minuut stilte bij de schoongemaakte graven.
Minuut stilte bij de schoongemaakte graven. Foto: PR Stichting Doetinchem Herdenkt

Herdenking De Pas

Algemeen

Doetinchem - Kort nadat een vrijwilliger van Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) in hun klas de verhalen over de door hun school geadopteerde veertien oorlogsgraven aan de Loolaan had verteld, zou groep 8 van Montessorischool De Pas naar de begraafplaats gaan. Zoals ze dat al enkele jaren doen in maart. Om de grafstenen schoon te maken, de perkjes te onderhouden en te herdenken. Het coronavirus zorgde er echter voor dat dat niet door kon gaan.

Nu op de scholen alles weer enigszins normaal is, kon een en ander alsnog doorgang vinden. Vandaar dat donderdag 25 juni leerlingen ’s morgens op hun fietsen eerst naar de voormalige gevangenis De Kruisberg togen. Daar vertelde onder meer Joke Mulschlegel over haar moeder Iet Gerritsen die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van het verzet. Zij werd er door de Sicherheitsdienst gevangen gehouden. De kinderen bezochten haar voormalige cel. Iets wat grote indruk maakte. Dat gold ook voor de luchtplaats, waar de gevangen vijf minuten per dag rondjes mochten lopen.

Na de lunch ging het naar de Algemene Begraafplaats aan de Loolaan. Daar kregen met borstels en water de stenen van twaalf geallieerde vliegtuigbemanningsleden en twee Nederlanders een schoonmaakbeurt. Daarna was er een herdenking. De kinderen legden bloemen en hielden een minuut stilte.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier