De start crowdfundactie voor hertenkamp bij het kasteel Slangenburg. Foto: Roel Kleinpenning
De start crowdfundactie voor hertenkamp bij het kasteel Slangenburg. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Actie voor behoud van hertenweide

Natuur

Doetinchem – De hertenweide met damherten op landgoed Slangenburg is een geliefde plek voor veel bezoekers om naar toe te gaan. Om de hertenweide te behouden en weer beleefbaar te maken, is het nodig dat het hekwerk opgeknapt wordt. Een prijzige aangelegenheid. Daarom is er op 14 december een crowdfundingsactie van start gegaan om het benodigde bedrag van 20.000 euro in te zamelen. De teller staat inmiddels op ruim 2.500 euro. 

Door Carla van der Meer

De hertenweide ligt op het landgoed Slangenburg en wordt door Staatsbosbeheer beheerd. Staatsbosbeheer kan zelf maar een klein deel uit het eigen beheerbudget financieren om de kosten op te brengen voor de werkzaamheden aan de hertenweide. “Daarom starten we deze crowdfundingsactie”, zegt Doreen Rugers, boswachter van Staatsbosbeheer. “Een deel van het hekwerk is al opgeknapt en de rest wordt deze winter gedaan. Het oude hekwerk, dat al zo’n 30 jaar staat, is er slecht aan toe en moet dus vervangen worden. Hier komt een metalen hekwerk voor in de plaats dat doorzichtiger is, waardoor de herten beter te zien zijn. Bovendien is het hekwerk onderhoudsvriendelijker. Aan de kanten langs de paden, de zichtkanten, komt een hekwerk met een landgoeduitstraling.”

Gemixte leeftijd bomen
“Ook worden er bomen aangeplant”, vertelt Rugers. “Er staan in de weide solitaire bomen, waarvan een aantal al op leeftijd is. Door jonge aanwas te planten, voorkomen we dat als straks alle bomen tegelijk mochten doodgaan we alvast een nieuwe generatie bomen hebben. We hebben zo een betere gemixte leeftijd aan bomen.”
Momenteel maken wandelaars en rolstoelers gebruik van de oprijlaan die naar het kasteel loopt, maar hier rijden ook auto’s. “Dat vinden we niet veilig”, laat Rugers, weten. “Daarom wordt er een stukje nieuw familiepad aangelegd met halfverharding. Dit is een rolstoel- en kinderwagenvriendelijke wandelroute, zodat ze auto’s en fietsers niet meer hoeven te kruisen. Hiervoor wordt het hekwerk van de hertenweide wat teruggezet zodat er een strook voor het familiepad vrijkomt.”
Ook komt er een grote picknicktafel die tevens geschikt is voor rolstoelers. Op deze manier kan iedereen van de herten genieten. “Om alle werkzaamheden uit te voeren, hebben we hulp van de omgeving nodig”, laat Rugers weten. Remy Heutink van zorgboerderij Slangenburg: “Voor de zorgboerderij is de hertenweide heel belangrijk voor de dagbesteding. Onze mensen zijn verknocht aan de herten. Ze geven voer en drinken.”
“Veel bezoekers komen van kinds af aan al bij de weide om herten te kijken”, zegt Frank Bruinewoud van stichting Gastenhuis Kasteel Slangenburg. “Het is van cultureel belang dat de hertenweide behouden blijft. De herten horen bij het landgoed. Het is een trekpleister voor veel wandelaars en fietsers op dit historisch landgoed.”
Elk seizoen is er een actie voor de donateurs waarbij ze iets leuks kunnen winnen. Doneren kan via:


www.buitenfonds.nl/crowdfunding/projecten/project/Hertenkamp_Landgoed_Slangenburg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant