Ans Putman. Foto: PR
Ans Putman. Foto: PR PR

‘Wij houden het liever kort en helder’

Politiek

DOETINCHEM/WEHL - Ans Putman (65), geboren en getogen Wehlse, is opnieuw gekozen als lijsttrekker van ‘haar’ Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM). Haar historie als lid van een gemeenteraad gaat terug tot 1998 en daarmee is zij nu de nestor van de raad. De eerste zeven jaren nog onder Wehlse vlag omdat in 2005 Wehl door de gemeentelijke herindeling bij de gemeente Doetinchem werd gevoegd. Acht jaar geleden richtte zij samen met Robert Ooms en Gijs Langenkamp de PvLM op. Beroepshalve was zij tot haar pensionering werkzaam in de zorg.

Door Bert Vinkenborg

In de vier jaar van de huidige raadsperiode vertegenwoordigde Ans haar partij in haar eentje in de raad, daarvóór samen met Robert Ooms in een tweemansfractie. Ans: “Het voelde niet als alleen, want achter de schermen ondersteunden Robert en Gijs mij met raad en daad.” Er waren soms onderwerpen waar ze een uitgesproken afkeer van had en die ze het liefst zo gauw mogelijk zou willen vergeten omdat ze te lang duurden en sommige nog steeds niet zijn afgewikkeld. Voorbeelden daarvan zijn de onrust en vernielingen op Overstegen, de trage afhandeling van de ambtelijke fraudezaak en de slepende afwikkeling van de vervuiling door Rutgers Milieu.

Als je zolang meedraait in de gemeenteraad als Ans Putman zou je denken dat er weinig nieuws meer is. Het tegendeel is waar. Als ze de huidige problemen de revue laat passeren, meent Ans dat er nog veel te doen valt. Een van die zaken is de plaatsing van windmolens. Ans: “Ik ben daar niet principieel tegen, maar de inspraak van burgers kan veel beter. Laten we eerst naar interessante plaatsen kijken en dan pas met die windmolens het groen in gaan zoals nu het plan is. Voordat we zover zijn, moet eerst het stroomnetwerk van Liander nog worden uitgebreid. Het kan zo maar een jaar of zeven duren voordat er voldoende transportcapaciteit is voor windenergie.” Voor zonne-energie geldt eigenlijk hetzelfde bovendien is er volgens Putman nog genoeg ruimte op daken van bedrijven en woningen.

Als een van de speerpunten voor de komende raadstermijn noemt zij woningbouw. Het is superbelangrijk voldoende betaalbare woningen voor met name jongeren te bouwen. Met de huidige startersleningen komen die op dit moment niet ver. Daar moet wat aan gedaan worden. Wehl is met een paar woningbouwprojecten een mooi voorbeeld van hoe het kan in de kleinere kernen. De vergrijzing van het dorp wordt daarmee tegengegaan.

Onafhankelijk, dichtbij en betrokken
De belangrijkste speerpunten op een rijtje: Eerst de infrastructuur voor groene energie op orde en dan verder kijken, de startersleningen moeten omhoog, het afvalbeleid haalbaar en betaalbaar voor iedereen en beter luisteren naar en overleggen met inwoners. Het credo van PvLM is: Onafhankelijk, Dichtbij en Betrokken.

Ans staat erom bekend dat ze van haar hart geen moordkuil maakt en vaak spontaan en soms emotioneel reageert. “Wij zijn niet van de lange verhalen en houden het liever kort en helder.”

Over PvLM als lokale partij: “Het is een voordeel wanneer je zoals wij kort bij de mensen staat. Soms is dat ook een nadeel omdat het moeilijk kan zijn afstand te nemen van een probleem. Wij hebben geen last van richtlijnen en bemoeienis vanuit een landelijke partijcentrale. Het nadeel van lokaal is dat we financieel onze eigen broek moete ophouden.”

Op de kandidatenlijst van PvLM staan de namen van vijf mannen en vier vrouwen uit Doetinchem (3), Wehl (3) en Gaanderen (3).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant