Burgemeester Mark Boumans deelt de benoemingsbrieven en informatiepakketten aan aanwezige (nieuwe) raadsleden uit. Foto: Roel Kleinpenning
Burgemeester Mark Boumans deelt de benoemingsbrieven en informatiepakketten aan aanwezige (nieuwe) raadsleden uit. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Jaco Geurts informateur nieuwe coalitie

Politiek

DOETINCHEM - Coalitie-onderhandelingen en het formatieproces voor een nieuw college van burgemeesters en wethouders worden moeilijker naarmate er meer partijen deel uitmaken van een gemeenteraad. Met de 11 partijen die een of meer zetels gaan bezetten in de Doetinchemse raad wordt dat nog een hele puzzel. 

Door Bert Vinkenborg

Gebruik is dat de grootste partij, in Doetinchem het CDA, het initiatief neemt om dit proces in te leiden. CDA-Lijsttrekker Jeroen Berends deed dat door op 24 maart een ‘duidingsdebat’ te organiseren onder voorzitterschap van burgemeester Mark Boumans waarin alle partijen zich konden uitspreken over het door hen behaalde verkiezingsresultaat en hun visie op de toekomstige raadsperiode. Informateur wordt Jaco Geurts, sinds 2012 lid van de Tweede Kamer voor het CDA en gepokt en gemazeld in de politiek.
Bij het debat was de bijna voltallige raad aanwezig in de nieuwe samenstelling. In volgorde van hun scores gaven de lijsttrekkers hun visie op de uitslag van de verkiezingen en de te vormen coalitie.
Jeroen Berends (CDA) meent dat het tij van de lage opkomst gekeerd moet worden en dat dit een taak is voor alle partijen. De door het CDA aangezochte informateur gaat meteen in de komende week aan de slag en verleent zijn diensten ‘om niet’ ofwel gratis. Er worden gesprekken gevoerd met alle betrokkenen. Daarna brengt hij rapport uit aan de raad.
Maarten op de Weegh (PvdA) somt een reeks van nieuwe ideeën en initiatieven op. De PvdA is bereid met alle partijen samen te werken, maar sluit Forum voor Democratie uit. Lambert van Meijeren is volgens Op de Weegh een aardige man, maar met zijn partij en de uitspraken van het FvD heeft hij grote moeite. De PvdA wil graag deel uitmaken van de nieuwe coalitie om van Doetinchem een “Social city” te maken. Op de Weegh: “Wen daar maar vast aan”.
Hans Dales (VVD): “De sleutel ligt bij het CDA. We doen graag weer mee”.

Eén front
Ans Putman (PvLM) stelt vast dat de kiezer wel wat gemeld heeft, namelijk dat het anders moet. Haar partij heeft geen groot verkiezingsprogramma maar wel speerpunten. Het geld moet aan mensen besteed worden. “In de nieuwe coalitie zal in ieder geval een lokale partij moeten zitten”. Omdat de lokale partijen samen goed zijn voor acht zetels is dat een uitspraak waar de informateur rekening mee zal moeten houden.
Patrick Moors (GBD) is blij met de zetelwinst van Gemeentebelangen Doetinchem en de andere lokale partijen en vindt dat in de nieuwe coalitie minimaal één lokale partij moet zitten. GBD is bereid aan de coalitie deel te nemen.
Jorik Huizinga (D66) vindt een meerjarig sluitende begroting essentieel en vindt het belangrijk dat partijen samen optrekken. D66 wil weer deel uitmaken van de coalitie.
Jasper Knipping (SP): “De coalitie kan in de huidige samenstelling niet verder”. De overheid is volgens Knipping niet volksvijand nummer 1, zoals de landelijke FvD heeft gesteld, ondanks de fouten die zijn gemaakt. De SP is bereid mee te werken aan de constructie van een nieuwe coalitie.
Monique Linger (GroenLinks) wil dat haar partij zo mogelijk weer in de nieuwe coalitie plaats neemt om op die manier de kiezers een stem te geven. Frans Langeveld staat klaar om als wethouder ook van een nieuwe coalitie deel uit te maken. De voorkeur van GL gaat uit naar een brede coalitie.
Jeroen Hendriksen (Lokaal Belang Doetinchem): “Korte lijntjes en snelle acties in nauwe samenwerking met de dorpen en wijken. Wij willen een constructieve samenwerking waarbij de inwoner centraal staat.”
Henk Bulten (CU-SGP) meent dat de uitslag laat zien dat de partijen steeds dichter bij elkaar komen. Bij de kernpunten van een coalitieakkoord horen als topprioriteit woningen maar zeker ook een solide begrotingsbeleid. Zijn partij is bereid deel te nemen aan een nieuwe coalitie en daarvoor een wethouder te leveren.
Lambert van Meijeren (FvD) vindt het jammer dat een aantal partijen FvD uitsluit en stelt dat hij wél de verbinding zoekt. “Wij vertegenwoordigen de Doetinchemmers die op ons gestemd hebben en willen dat zo goed mogelijk doen.”
Informateur Geurts wacht een drukke week waarin hij moet proberen zoveel mogelijk partijen samen te brengen in een coalitieakkoord dat op een solide meerderheid kan rekenen en toekomstbestendig is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant