De Oude IJsselrace tussen Doesburg en Doetinchem. Foto: Henk den Brok
De Oude IJsselrace tussen Doesburg en Doetinchem. Foto: Henk den Brok

Negende editie van de Oude IJsselrace was zwaar

Sport

DOETINCHEM – Afgelopen zaterdag was de Oude IJssel tussen Doesburg en Doetinchem speciaal bestemd voor de deelnemers aan de negende editie van de roeiwedstrijd van Doesburg naar Doetinchem, de Oude IJssel Race. 

Door Hans Hissink

De Oude IJssel tussen Doesburg en Doetinchem was afgelopen zaterdag het decor voor de Oude IJssel Race. De roeiwedstrijd startte vlak bij de watersportvereniging in Doesburg waarna de finish na 12 kilometer roeien bij ARV de Ank in Doetinchem was.

Per categorie bij de mannen en vrouwen was er een prijs voor de snelste roeier. Daarnaast voor de snelste roeier overall. Hierbij wordt gewerkt met correctiefactoren voor leeftijd en het boottype.
Nienke Mekkes van roeivereniging De Hunze uit Groningen won twee medailles. Onder andere die voor snelste vrouw overall. Ze deed dit jaar voor de eerste keer mee in Doetinchem. “Het is de eerste keer dat ik zo’n lange afstand geroeid heb. Na acht kilometer dacht ik wel ‘wanneer komt de finish nou?’. Het was lastig water door de harde wind, maar wel heel fijn roeiwater doordat er geen lastige dingen langs de kant in het water stonden. Echt heel mooi roeiwater.” Met haar overwinning overall verdiende zij een startplek voor de roeirace van 16 kilometer op de Wörthersee in Oostenrijk. Volgend jaar is Nienke er weer bij in Doetinchem. “Dat is het jubileum. We zijn hier nu voor het eerst met een kleine groep vanuit Groningen. Ik denk dat er volgend jaar nog wel meer meekomen.” Zij is ook tevreden met de organisatie. “Die is top. Vorig jaar was misschien beter weer, maar deze omstandigheden zijn extra stoer. Ze hebben het heel goed en soepel gedaan, het voelde allemaal echt veilig. En bovendien is het ontzettend gezellig.”

Wedstrijdleider Miguel Mendes de León was moe, maar voldoen na de race. “Het was een zware editie door de wind, de regen en de hagelbuien. De hoge golven maakten het voor de deelnemers extra uitdagend, maar ook voor de soort boot waarmee geroeid wordt. We hebben een paar calamiteiten gehad door het onstuimige weer. Er zijn enkele roeiers omgeslagen. De vrijwilligers die langs de route staan hebben hierbij goed gehandeld. Mijn complimenten daarvoor. Dat maakt heel veel uit voor het succes van de wedstrijd. De deelnemers weten dat zij in een veilige omgeving zijn. Veel mensen zullen deze wedstrijd blijven herinneren. Dat geeft weer een hele andere charme aan deze wedstrijd.” Deze negende Oude IJssel Race is door Miguel anders beleefd dan de voorgaande. “Deze was veel intenser doordat er veel meer inschrijvingen waren én door de calamiteiten. Het mooie vandaag was dat mensen die omgeslagen zijn met de boot geholpen werden door andere deelnemers. Die vergeten hun eigen tijd en dat is toch het toppunt van sportiviteit.”

Miguel Mendes de León is er vanaf de eerste editie bij. “Mijn roeimaatje Rutger Engelbertink is de initiatiefnemer van de Oude IJsselrace. Hij kwam een keer terug van een soortgelijke wedstrijd op de Wörthersee in Oostenrijk over een afstand van 16 kilometer. In Nederland hadden we niet zo’n roeiwedstrijd van een langere afstand voor zogenaamde skiffs en tweetjes, één- en tweepersoons roeiboten. Samen met een paar mensen van roeivereniging Daventria in Deventer hebben we de koppen bij elkaar gestoken en tegen elkaar gezegd ‘dit gaan we doen’. In Deventer hadden ze de ervaring en kennis al waardoor zij ons hebben geholpen. Na de derde keer hebben we de Nederlandse Roeibond uitgenodigd. We hadden alles voor elkaar om verder te gaan en uiteindelijk heeft de Oude IJssel Race een vaste plek op de Nederlandse roeikalender gekregen.”
Deze wedstrijd is leuk is voor mensen die een langere afstand willen roeien dan de gemiddelde roeiwedstrijd van vijf kilometer. “Je gaat met een andere mindset naar een wedstijd als deze. Je weet dat je een uur stevig gaat roeien in plaats van vijf kilometer racen,” legt Miguel uit.

Er is wel één en ander veranderd door de jaren heen. “De wedstrijd heeft zich ontwikkeld op een aantal niveaus. Als eerste de inzet van alle vrijwilligers binnen onze vereniging. We hebben 125 leden en meer dan de helft daarvan is betrokken bij het reilen en zeilen van de wedstrijd. Dat zegt iets over het saamhorigheidsgevoel binnen roeivereniging de Ank. Als ik kijk naar het aantal deelnemers dan zijn we gegroeid van 20 boten naar 94 boten. Vorig jaar waren dat er nog 71. Daarnaast hebben een hele plezierige samenwerking opgebouwd met het Waterschap, wsv Doesburg, wsv De Ank, de gemeente en sloepverhuur VIP dat naast ons zit.”
Volgend jaar is de tiende editie, maar Miguel weet nog niet hoe speciaal die gaat worden. Over deze editie was hij duidelijk. “Het was een groot succes.”

Klaar om het water in te gaan. Foto: Henk den Brok

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant