Henk Bulten bij wijk Iseldoks: “Een plan waar we acht jaar mee bezig zijn geweest wordt nu gerealiseerd.” Foto: Roel Kleinpenning
Henk Bulten bij wijk Iseldoks: “Een plan waar we acht jaar mee bezig zijn geweest wordt nu gerealiseerd.” Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Consequent zijn is de kracht van ChristenUnie-SGP

Politiek

DOETINCHEM - Ondanks de beperkte omvang is de ChristenUnie-SGP al jaren een vaste waarde in de gemeentepolitiek van Doetinchem. Lijsttrekker Henk Bulten (52) legt uit waarom.

Door Bert Vinkenborg

“Onze kracht ligt in het consequent zijn. We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. Deze lijn volgen we al jaren. Op onderdelen bewegen we natuurlijk mee met nieuwe ontwikkelingen.”
Volgens Bulten zoekt CU-SGP als fractie altijd de verbinding. De confrontatie wordt niet snel gezocht al is verkiezingstaal soms wel wat harder dan anders. Een van de leidende motieven is te doen wat goed is voor Doetinchem en dat vooral op de langere termijn. Incidentele oprispingen zijn niet de stijl van zijn partij. Op de korte termijn is dat misschien aardig maar op de langere werkt dat niet.

De korte biografie van Henk Bulten laat zien dat hij in 1970 in Doetinchem is geboren. Het gezin bestaat naast hem uit zijn echtgenote en vier kinderen. Hij komt uit de techniek en heeft altijd in die sector gewerkt.
Naast zijn werk als wethouder sinds 2014 heeft hij een eigen bedrijf dat zich bezighoudt met calculatie en advies. Bulten: “Als wethouder heb ik driekwart FTE én ik heb nog tijd nodig voor mijn andere activiteiten.” Hoeveel tijd hij werkelijk besteedt voor het wethouderschap rekent hij niet na, maar het is zeker meer dan waar de toegemeten werktijd in voorziet. “Ik tel dat niet na, ik leg de lat voor mijzelf hoog.”

De CU-SGP is al vanaf 1994 actief in Doetinchem. Hoewel de partijen CU en SGP landelijk gescheiden zijn, opereren ze hier gezamenlijk. Landelijk trekt men, afhankelijk van het onderwerp, samen of gescheiden op. De harmonie in Doetinchem is volgens Bulten “Uitmuntend”.

Op de lijst voor de komende verkiezingen staan zes vrouwen en elf mannen. Bulten: “Wij kijken vooral naar de kwaliteiten van de kandidaten en hebben nu in de kop van de lijst een mooie mix van vrouwen en mannen. Gelukkig konden wij kiezen en dat is in de huidige politiek niet zo eenvoudig.”

Circulair ambachtscentrum
Een van de wapenfeiten van Henk Bulten in zijn rol als wethouder is het op orde krijgen van de gemeentelijke financiën. Bulten: “En dat al acht jaar! Zonder solide financiële basis lukt het niet om onze andere doelstellingen te verwezenlijken. Een ander belangrijk punt is de circulaire economie. Daarin heeft Doetinchem al grote stappen gezet. In 2050 willen we volledig circulair zijn. Voor een circulair ambachtscentrum dat in 2023 gereed moet zijn is vier miljoen euro vrijgemaakt.”

De vrijetijdseconomie en toerisme, traditioneel een belangrijke bron van inkomsten in de regio, blijven veel aandacht houden. Verder had, heeft en houdt de CU-SGP aandacht voor eenzaamheid en vluchtelingen.

Doetinchem streeft naar 70.000 inwoners in 2036. Voor Bulten is dat niet het ultieme doel; wel het in stand houden van de voorzieningen die daarbij horen. Om dat doel te bereiken is een bepaalde kritische massa nodig. CU-SGP onderzoekt nu het wat, waar en hoe. Bulten: “Voordat je heel veel woningen bouwt, moet je eerst kijken hoe je dat gaat inbedden. In de komende drie jaar worden er in ieder geval 1.500 woningen gebouwd. Tegelijkertijd kijken hoe we de rest gaan aanpakken.”

Op de vraag of CU-SGP weer deel gaat uitmaken van de coalitie: “We hebben acht jaar laten zien dat we verantwoordelijkheid durven en kunnen nemen maar niet ten koste van alles. We staan er in ieder geval open voor.”

Traditioneel komen CU-SGP stemmers uit een tamelijk kleine groep van de bevolking. Wat valt er nog aan kiezers te winnen? “Ja, ik kan mij die vraag wel voorstellen. Sinds 1994 zijn we als partij meer gegroeid dan onze traditionele doelgroep. Een van onze standpunten gaat over rentmeesterschap en dat is niet alleen op de Bijbel gegrondvest maar van alle tijden en zeker nu wordt het steeds belangrijker. We moeten onze eigen leefwijze kritisch onder de loep nemen. Wij trekken daar ‘groene kiezers’ mee aan. Daarnaast spreekt het solide financiële beleid mensen aan. Onze groei sinds 1994 laat dat zien.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant