Jeroen Berends: “We zijn aan het bouwen en blijven bouwen voor onze dorpen en stad." Foto: Roel Kleinpenning

Jeroen Berends: “We zijn aan het bouwen en blijven bouwen voor onze dorpen en stad." Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘Wij zijn er voor alle inwoners’

Politiek

DOETINCHEM - Het interview met Jeroen Berends, lijsttrekker van het CDA in Doetinchem, vindt plaats in de zwarte schaduw van de crisis aan de oostgrens van Europa in Oekraïne. Het gesprek gaat daarom ook daarover en hoe de politieke standpunten daardoor worden beïnvloed. Berends laat daar weinig twijfel over bestaan: “Deze tijd laat zien hoe belangrijk een goed functionerende democratie is. In een acute crisis als deze blijkt weer hoe solidair Doetinchem is met de wereld om ons heen. Kijk maar naar de verlichting van de Catharinakerk. Zo ken ik Doetinchem.”

Door Bert Vinkenborg

De biografie van Berends (37) laat zien dat hij al meer dan de helft van zijn leven betrokken is bij het CDA. Nu dus voor het eerst als lijsttrekker. Beroepshalve is hij ondernemer in de communicatie. Het voordeel daarvan is volgens hem dat hij dagelijks in direct contact staat met de samenleving. Aspiraties om in het volgende college eventueel wethouder te worden heeft hij niet. “Ik vind het een goede zaak als een kandidaat daar gaat zitten waarvoor hij of zij gekozen is. Ik blijf het liefst doen wat ik nu doe in de raad.”

De politiek heeft bij sommige mensen een negatieve bijklank. Berends ziet dat anders: “Politiek is niet ver van je bed, maar iets van elke dag en voor iedereen belangrijk. Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan mijn omgeving en ik geloof in de kracht van lokaal.”
Over hetgeen mede door zijn partij bereikt is in de bijna achterliggende raadsperiode noemt Berends een paar zaken. “Ondanks de krappe financiën in de eerste helft ben ik trots op wat we als coalitie in de deze periode hebben bereikt. Het is gelukt de zorg in de benen te houden en bezuinigingen op de sport terug te draaien. Ook hadden we veel aandacht voor onze woonomgeving en wegen. Het geld dat we uitgeven aan wegen gaat niet alleen naar onderhoud, maar er wordt juist ook gekeken naar verkeersveiligheid. Waar wij als CDA verder trots op zijn is het verbod op de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen en het verhogen van de minimumleeftijd van prostituees van 18 naar 21 jaar.”

Voor de komende raadsperiode zijn de plannen vooral gericht op “Bouwen, bouwen en nog eens bouwen”, rekening houdend met de behoefte. Discussies worden volgens Berends veel te veel op de flanken van links en rechts gevoerd. De zwijgende meerderheid zit niet op de flanken, maar bevindt zich in het midden. Juist die mensen wil het CDA een stem geven. Het inzetten op de leefomgeving staat ook hoog op de lijst. Berends: “De inwoners hebben daar iedere dag mee te maken en dus hebben ze recht op inspraak over hun leefomgeving. Woon- en leefomgeving is niet iets van de plannenmakers maar van de inwoners zelf.”

De Kracht van Lokaal
Bij de vorige landelijke verkiezingen stond het CDA er slecht voor en ook nu zijn de cijfers in de peilingen teleurstellend. Op de vraag of Doetinchem een afspiegeling is van het landelijke beeld. “Daar maak ik mij niet al te veel zorgen over. De vorige keer hebben wij het als CDA in Doetinchem goed gedaan. De kiezers zien heel goed waar wij lokaal goed in zijn. Wij hopen onze positie in de raad te kunnen behouden.”
Over de ‘boerenstemmen’: “Als je ons programma leest zie je dat wij pal achter onze agrariërs staan. Dat geldt met name voor de plannen voor het buitengebied. Sommige mensen en partijen vergeten dat er agrariërs wonen en werken en er hun geld moeten verdienen. Zij zijn ons eerste aanspreekpunt en blijven dat.”
Over de coalitie in een raad die misschien wel uit 11 fracties bestaat meent Berends dat het prima gelukt is om met een coalitie van 5 partijen de gemeente besturen. “Wij willen dolgraag weer in de coalitie en daarin onze punten verwezenlijken, maar dit zijn raadsverkiezingen en geen coalitieverkiezingen.”

De kandidatenlijst van het CDA bestaat uit vijf vrouwen en dertien mannen, afkomstig uit Doetinchem (12), Gaanderen (3) en Wehl (3). De gemiddelde leeftijd is vrij jong: van de eerste acht kandidaten zelfs rond 44 jaar.
Wat maakt het CDA uniek? “Dat zijn onze wortels in de samenleving. Kijk maar naar onze lijst: leraren, ondernemers, studenten, agrariërs, noem maar op. Een enorm brede club.”

Over zijn credo. “Voor de vorige verkiezingen was dat ‘Zeggen = Doen’ en ‘Ruimte aan de Samenleving’. Nu is dat: ‘De Kracht van Lokaal’. Die uitgangspunten vormen voor mij de essentie van het CDA. Wij zijn er voor alle inwoners, niet voor alleen maar een deel van de bevolking.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant