Maarten op de Weegh met op de achtergrond zijn oma Annie. Foto: Roel Kleinpenning
Maarten op de Weegh met op de achtergrond zijn oma Annie. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Op de Weegh heeft duidelijke ideeën

Politiek

DOETINCHEM - In deze tijd worden we gedwongen naar de echt belangrijke zaken in het leven te kijken. Voor PvdA lijsttrekker Maarten op de Weegh is dat geen kwestie van anders denken. Ook op lokaal niveau zijn het vooral de belangrijke dingen waar het om draait. 

Door Bert Vinkenborg

Hij heeft daar duidelijke ideeën over. “Net als iedereen was ik vorige week, toen de eerste raketten in Oekraïne insloegen, met stomheid geslagen. Wat daarna volgde was niet alleen het nieuws blijven volgen, maar zelf ook de handen uit de mouwen steken. Uiteindelijk gaat het erom hoe en waar je zelf een impact kunt maken op de wereld.”

Wie is Maarten op de Weegh (36)? Volgens zijn vrouw een fulltime wereldverbeteraar. Samen met zijn vrouw en twee dochters woont hij al 15 jaar in Doetinchem. Afkomstig uit Arnhem, maar wil hij hier nooit meer weg. Hij studeerde pedagogische wetenschappen aan de Universiteit en was veertien jaar werkzaam in de Geestelijke Gezondheidszorg GGZ en geeft cursussen en trainingen aan GGZ en andere onderwijsinstellingen. Dat doet hij nog steeds. Op de lijst van andere activiteiten staan onder andere het bestuur van de Voedselbank en het project ‘Groente een gezonde basis’ bij een boerderij in de Slangenburg. Dit project gaat over verse groenten voor 650 gezinnen in armoede. Maarten is initiatiefnemer van het Grootste Kerstdiner in Doetinchem. Een kerstdiner voor ruim 800 minima.

Toen de PvdA bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 veel stemmen verloor wist hij wat hem te doen stond: “Ik dacht: ik word lid van de PvdA. Het kriebelde al jaren maar dit was voor mij de laatste zet. Voor mij was duidelijk dat het anders moest. Niet blijven hangen in wat er misging vandaag of gisteren. Ik ga ervan uit dat mensen deugen en met de beste bedoelingen hun keuzes hebben gemaakt hoe slecht de uitkomsten daarvan soms ook waren. De oplossing ligt bij morgen en daar moet het wat mij betreft om gaan.”

In de afgelopen raadsperiode zat de PvdA in de oppositiebank maar bereikte toch het een en ander. Een van de zaken waar de fractie op inzette, was het afblazen van het tankstation aan de Oostelijke Randweg dat aan het natuurgebied De Zumpe grenst. Een ander initiatief was de zogenoemde Motiemarkt waarbij inwoners hun ideeën kunnen lanceren die vervolgens door raadsleden konden worden opgepakt. Niet per se zware politieke zaken maar vaak dingen van alledag. Maarten: “Dat is volgens mij waar politiek om moet gaan. Laat zien dat je dicht bij de mensen staat, daar kun je het verschil maken.”

Weer de grootste
De zwaartepunten in het PvdA programma voor de volgende raadsperiode zijn opgenomen in het partijprogramma dat op internet te vinden is. Op de Weegh: “Veel zal afhangen van het aantal stemmen dat wij verzamelen en of wij deel gaan uitmaken van de toekomstige coalitie. Wat ik in de huidige coalitie mis, is vernieuwing en vooruitstrevendheid. Dat zijn elementen die met de PvdA in de coalitie zeker aan de orde zullen komen. De PvdA is een landelijke partij maar je moet als plaatselijke afdeling lokaal kunnen denken en handelen.”

Bijna de helft van de kandidatenlijst van de PvdA bestaat uit vrouwen. Op de Weegh: “Bij de eerste zes kandidaten hebben we een mooie mix van jong en oud, maar ook van ervaring en dadendrang. Het kostte geen moeite om aan kandidaten te komen. We konden kiezen op basis van kwaliteit en zo een mooie mix tot stand brengen.”

Van landelijke peilingen trekt Maarten zich weinig aan. Zijn motto is: “We doen het hier zelf wel.” Doetinchem is volgens hem een ‘Rode gemeente’ en het is volgens hem heel goed denkbaar dat de PvdA weer de grootste partij wordt zoals in het verleden vaak het geval is geweest.

Zijn motto in een paar woorden luidt: “Het gaat mij echt om morgen en het bieden van perspectief. Zeker nu hebben we dat nodig. Hoop en een voorbeeld geven.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier