Wim in de Leerinkstraat. Foto: Roel Kleinpenning

Wim in de Leerinkstraat. Foto: Roel Kleinpenning

Zonnige doorkijk aan Leerinkstraat (sloop flats in 2025)

Wonen

DOETINCHEM - Wie door de Leerinkstraat loopt, fietst of rijdt, wordt getrakteerd op een nieuwe en verfrissende doorkijk. Hier waren onlangs drie hoogwerkers in actie. 

Sigma Coatings geeft dit kunstwerk genaamd Zonnebloem in samenwerking met Sité Woondiensten en hun ketenpartners cadeau aan de wijk. De streetart in werd aangebracht onder leiding van Kunstenaar Lieven Seys. Hij is tevens marketing manager van Sigma Coatings.
Buurtbewoner Wim loopt wel drie keer per dag met zijn hondjes Chico en Binkie langs de kunstwerken. “Ik vind het wel mooi, zelf heb ik 53 jaar lang als schilder gewerkt.” Wel vindt-ie het jammer dat de flats over twee jaar worden gesloopt.

Sité gaat in 2025/2026 namelijk de drie flats aan de Leerinkstraat (2 t/m 144) slopen en vervangen voor moderne en duurzame nieuwbouw. Deze flats zijn technisch verouderd. Onder andere vanwege het ontbreken van liften. Er zijn in de toekomst steeds meer woningen nodig voor ouderen. Het bleek echter te kostbaar om de 72 appartementen van deze 3 flats door middel van groot onderhoud, op peil te krijgen voor die ouder wordende doelgroep.

Sloop-nieuwbouw geeft Sité de mogelijkheid om nieuwe moderne, duurzame en levensloopbestendige woningen toe te voegen aan de woningvoorraad van Doetinchem. Sité heeft gesprekken gevoerd met de bewoners van de flats om te horen hoe het wonen en leven aan de Leerinkstraat bevalt. De bewoners gaven tijdens deze gesprekken in het algemeen aan dat ze er prima met elkaar samen wonen en zijn erg positief over de ligging.

Wel gaven veel bewoners aan dat de woningen erg gehorig zijn, ze veel tochtklachten hebben en er onderhoudsgebreken zijn. Overlast van ongewenst bezoek in de bergingen en de algemene ruimtes zorgt voor een onveilig gevoel. De wens voor sloop en vervangende nieuwbouw werd veel genoemd. Al deze input hebben we meegenomen bij het maken van de plannen.

Sinds 31 maart 2023 kunnen de huurders met een voorrang verhuizen. Appartementen die vrij komen verhuren we tijdelijk. Op deze manier blijven deze woningen beschikbaar voor Doetinchemse woningzoekenden die op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte en zorgen we voor een leefbare buurt tot aan de sloop. De tijdelijke verhuur gaat via leegstandbeheerder Interveste.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant