Burgemeester Mark Boumans. Foto: Roel KLeinpenning
Burgemeester Mark Boumans. Foto: Roel KLeinpenning foto Roel Kleinpenning

Terugblikken en vooruitkijken met burgemeester Boumans

Algemeen

In gesprek met de burgemeester

DOETINCHEM - Burgemeester, vandaag (18 mei, red.) is het precies zes jaar geleden dat u geïnstalleerd werd als burgemeester van Doetinchem en begint uw volgende termijn van zes jaar. Een goed moment om terug te blikken en vooruit te kijken.

Door Bert Vinkenborg

Waren de afgelopen zes jaren anders dan u verwachtte toen u aantrad? “Het hele proces tot aan mijn herbenoeming heeft bijna een half jaar geduurd. Het begon met de voordracht door de raad, Daarna moesten nog verschillende fasen worden doorlopen. Afgelopen maandag heb ik de belofte afgelegd in handen van de commissaris van de koning, maar de echte datum van mijn nieuwe termijn is inderdaad vandaag. In grote trekken is Doetinchem wat ik ervan had verwacht. Een levendige stad met dorpen waar wat gebeurt in een hele mooie regio waar iedere dag anders is en waar alles voorkomt wat het werk van een burgemeester uitmaakt. Met een hele stabiele politieke situatie, een hele fijne gemeenteraad en prettige collega’s in het college. Wat echt wel impact heeft gehad in die periode is de twee jaar corona. Het is net of je twee jaar mist. Ik moest in die twee jaar wel aan de bak met dingen die ik daarvoor nog niet eerder had beleefd. Nu ben ik weer veel op het stadhuis en gelukkig ook er buiten gewoon onder de mensen.“

Waren er verrassingen?  “De grootste verrassing was al op de eerste dag. Ik had mij best wel verdiept in Doetinchem en de Achterhoek, maar ik had twee dingen kennelijk gemist. Een was dat alle schutterijen met vendeliers aantraden en gingen vaandelzwaaien. Dat had ik van mijn leven nog niet gezien. Die schade heb ik nu wel ingelopen want ik ben actief bij de Gelderse Federatie van Schuttersgilden en Schutterijen . De tweede verrassing was de abt van het klooster die in zijn pij naar mijn receptie kwam. Dat had ik in het noorden nog nooit gezien. Ik ben later bij hem op bezoek geweest bij de opening van het stiltecentrum. Dat waren op dag één wel de grootste verrassingen.“

Welke bijzondere dingen maakte u mee?  “Ik ben een liefhebber van sport en beleefde de promotie van De Graafschap in mijn eerste jaar met een vol plein voor de Vijverberg. Dat was echt indrukwekkend. Het landskampioenschap van Orion was ook zo’n moment. Ik heb ook verdrietige dingen meegemaakt zoals een brand in Oosseld waarbij een bewoner om het leven kwam onder verdachte omstandigheden met een grote impact op de buurt. De dagen waarop er verkiezingen waren heb ik twee keer meegemaakt, ook die waren bijzonder.” 

“Het is niet moeilijk om je hier thuis te voelen.”

Hoe voelde het als Drent tussen Achterhoekers? “Een groot deel van onze gemeente is nedersaksisch en qua aard en cultuur is dat voor mij dichtbij. De volksaard is bescheiden, rustig en niet te gek doen. Tegelijkertijd is hier iets meer reuring dan in Drenthe; iets Bourgondischer. Dat spreekt mij heel erg aan, eigenlijk zijn er heel veel overeenkomsten met Drenthe. Het is niet moeilijk om je hier thuis te voelen. Het mooie is dat ik hier gewoon met mijn eigen tongval kan praten en dat is net niet Algemeen Beschaafd Nederlands. ”

Wat waren uw belangrijkste wapenfeiten in de afgelopen zes jaar? “Ik denk dat ik een belangrijke rol heb gespeeld in de opleving van de Achterhoekse samenwerking die in den lande nu als voorbeeld wordt gezien hoe je dat moet doen. De tweede is dat we in Doetinchem van krimp naar groei zijn gegaan, maar dat heb ik zeker niet alleen gedaan, dat is echt een teamprestatie van raad, college, organisatie en inwoners. De derde is dat ik als mens altijd gezorgd heb voor de nabijheid van het gemeentebestuur bij de inwoners. Dus laagdrempelig, benaderbaar en actief. En ik heb binnen het team altijd de ruimte gekregen te zijn wie ik ben.” 

Dit is een van de langste periodes in uw carrière op één plek. Houden we u nog een tijdje? “Ik heb vorig jaar zomer serieus nagedacht of ik zou bijtekenen, dat doe je in beginsel niet zomaar voor een jaar. Ik ben niet actief op zoek naar een volgende baan.”

“Ik ben niet actief op zoek naar een volgende baan.”

Als u vooruitkijkt, welke uitdagingen ziet u dan voor u? “De realisatie van de toekomstvisie 2020-2036 is daar zeker een van. Ik denk dan aan huisvesting, stedelijke ontwikkeling en migrantenproblematiek; dat zit daar allemaal in. Dat is twee en half jaar gelden opgesteld en daar zijn we intussen mooi mee op gang gekomen. Er worden wekelijks bouwvergunningen afgegeven en we zijn met allerlei plannen bezig. We moeten Doetinchem een hele fijne plek laten zijn ook voor toekomstige generaties. Dat zie ik als onze grootste inhoudelijke uitdaging. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk naar vraagstukken rond criminaliteit en ondermijning, die worden wel groter; ook de verruwing van de samenleving. Ik zie dat als uitdaging om daar goede dingen in te doen zodat we een veilige en prettige samenleving houden.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier