Stef Woestenenk bij het eerste jongerencafé in Streeckgenoot. Foto: Roel Kleinpenning
Stef Woestenenk bij het eerste jongerencafé in Streeckgenoot. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Gewoon jezelf zijn’ in dit jongerencafé

Maatschappij

DOETINCHEM – Jongeren, die om welke reden dan ook moeite hebben met het opbouwen van een sociaal netwerk, kunnen vanaf 30 november terecht bij het Jongerencafé bij Streeckgenoot. “Ze kunnen gezellig aanschuiven”, zegt Stef Woestenenk van de Stadskamer en initiatiefnemer van het Jongerencafé. “We willen jongeren laten weten dat ze niet alleen zijn. Er is hier plek voor iedereen.”

Door Carla van der Meer

Het Jongerencafé wordt sinds 30 november elke laatste donderdag van de maand gehouden vanaf 19.30 uur. Het is onderdeel van een avond die Kallemandan heet en een samenwerking tussen Stadskamer, RondomAutisme en Streeckgenoot. “Ik houd ervan om dingen te maken”, vertelt Woestenenk, die sinds 2,5 jaar voor Stadskamer en RondomAutisme werkt. “We willen jongeren, die misschien zelf niet zo makkelijk ergens binnenstappen, aanspreken en voor hen iets organiseren. Dit kunnen jongeren zijn die wat onzeker zijn, met autisme of die om wat voor reden dan ook moeite hebben met het opbouwen van een sociaal netwerk. Het Jongerencafé is voor iedereen die voelt dat hij of zij dat nodig heeft. Iedereen heeft z’n eigen verhaal. De gemeenschappelijke factor is dat iedereen het fijn vindt om er te zijn. Wie niet alleen durft, mag ook iemand meenemen. Het gaat om een ongedwongen, leuke avond. Je hoeft geen indicatie te hebben om te komen. Het is gewoon een café. Hier heb je niet het gevoel dat je in de hulpverlening terecht komt. Maar je weet wel dat er naar je omgekeken wordt. We hopen dat het Jongerencafé een plek wordt, waar mensen graag komen.”

De opzet van het Jongerencafé is volgens hetzelfde principe als Kallemandan. Het wordt in dezelfde ruimte gehouden. “Die ruimte is groot genoeg om je eigen plek te kiezen”, laat Woestenenk weten. “Streekgenoot is een plek waar jong en oud zich welkom voelt. Het is fijn om als Stadskamer met ze samen te werken. We hopen dat de drempel zo laag mogelijk is. Daarom is bij het Jongerencafé het eerst drankje gratis.” Bij Stadskamer wordt geprobeerd om mensen te laten herstellen. “Je hoeft niet de oude te worden, maar je leert wie je bent”, legt Woestenenk uit. “We geven geen therapie, maar jongeren kunnen hier gewoon zichzelf zijn. We weten dat voor veel jongeren en volwassenen het niet vanzelfsprekend is om een rijk sociaal netwerk te hebben. Als je heel verlegen bent, of je zit niet zo lekker in je vel, of bent zoekende waar je bij hoort, dan is dit de plek om te ervaren hoe je met anderen in contact kunt komen om bijvoorbeeld over je hobby te praten. Je bent hier geen patiënt, maar gewoon iemand die andere mensen wil ontmoeten. Daarom hebben we ook voor een café als locatie gekozen. Er zijn geen verplichtingen. We zijn geen jongerenwerkers, maar we willen iets voor jongeren doen. Vooral de puberteit is een belangrijke fase om je eigen identiteit te ontwikkelen en vrienden te maken.

Het volgende Jongerencafé is op 28 december, aanvang 19.30 uur bij Streeckgenoot. Stef Woestenenk organiseert het Jongerencafé samen met Ayla de Jong. Vragen? Via s.woestenenk@stadskamer.com en a.dejong@stadskamer.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant