V.l.n.r. Loes Hendriksen, Herman Lettink en burgemeester Mark Boumans. Foto: Annie Overveld
V.l.n.r. Loes Hendriksen, Herman Lettink en burgemeester Mark Boumans. Foto: Annie Overveld Annie Overveld

Buurtvereniging Slangenburg viert 50-jarig jubileum

Wonen

DOETINCHEM - Eigenlijk had het 50-jarig jubileum een jaar eerder gevierd moeten worden, maar corona stak daar een stokje voor. Voor de leden van de Buurtvereniging Slangenburg geen reden om een jaar later deze gedenkwaardige mijlpaal ongemerkt voorbij te gaan. 

Door Bert Vinkenborg

Behalve een daverend feest bij Herberg het Onland, de ‘huiskamer’ van de buurtvereniging, was er nog iets. Ter gelegenheid van het gouden jubileum werd op vrijdag 22 april een jubileumboek met daarin alle hoogtepunten in de buurt van de afgelopen halve eeuw aangeboden aan burgmeester Mark Boumans. Niet alleen een feestavond dit keer maar een echt Boekenbal.

De Wiemelink
De inwoners van Slangenburg en omgeving waren ook vroeger niet vies van een feestje. Zo bestond er voor de oorlog een voetbalvereniging met een veld bij café De Wiemelink, verder een ijsclub die ’s winters op de grachten rond het kasteel banen uitzette en nadat de ijsclub ter ziele was een schietvereniging met een eigen accommodatie die nog steeds een bloeiend bestaan leidt. Het hoogtepunt van het jaar was de kermis bij café De Wiemelink. In 1957 kwam er een eind aan deze mooie traditie doordat mensen (van buiten de buurt) ruzie zochten en zo het feest om zeep hielpen.

Een leven zonder buurtfeest werd door veel mensen die nog goede herinneringen aan het verleden hadden als een gemis ervaren en op een zonnige dag tijdens het hooien besloten drie mannen die elkaar hielpen bij het binnen halen van het hooi in een rustpauze terwijl ze wachtten op de balenpers dat er een nieuwe start gemaakt moest worden. Roel van Kooten, Tonnie Engelberts en Gerard Keurentjes, inmiddels alle drie overleden, namen het initiatief om samen met anderen van het eerste uur een nieuwe buurtvereniging op te richten. In 1971 was het zover en hadden Slangenburg en omgeving weer een buurtvereniging én een buurtfeest. Sindsdien groeit en bloeit het buurtleven weer en kent veel goed bezochte activiteiten voor oud en jong naast het traditionele jaarlijkse buurtfeest.

Jubileumboek
Om de geschiedenis van de buurtvereniging ook voor de volgende generaties vast te leggen, kreeg Herman Lettink van het bestuur het verzoek om met hulp van buurtgenoten een jubileumboek samen te stellen. Het eerste exemplaar is op de feestavond van 22 april, voor de gelegenheid Boekenbal gedoopt, aangeboden aan burgemeester Mark Boumans.

Leden van Buurtvereniging Slangenburg komen tegenwoordig uit een groter gebied dan het landgoed en naaste omgeving maar hebben meestal een band met de buurt via ouders of huwelijk. De geschiedenis van de buurtvereniging laat zien dat gemeenschapszin tot veel in staat is.
Het huidige bestuur onder voorzitterschap van Loes Hendriksen bestaat uit jonge mensen boordevol ideeën en initiatieven, omringd door een groot aantal vrijwilligers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier