Vlnr: Olaf Molenaar, Rens Steintjes, Robin Sommers en Caroline Smeets. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Olaf Molenaar, Rens Steintjes, Robin Sommers en Caroline Smeets. Foto: Roel Kleinpenning

Klimaatklok aan wethouder Steintjes aangeboden

Politiek

DOETINCHEM – Voorafgaand aan de zitting van de gemeenteraad op donderdag 25 januari bood een afvaardiging van de Achterhoekse klimaatburgemeesters de Climate Clock aan. 

Door Bert Vinkenborg

Wethouder Rens Steintjes nam de klok in ontvangst van Caroline Smeets, klimaatburgemeester van Doetinchem. Caroline werd daarbij terzijde gestaan door haar collega-klimaatburgemeesters Olaf Molenaar van Oude IJsselstreek en Robin Sommers van Montferland.

De Climate Clock loopt niet zoals gewone klokken vooruit maar achteruit en tikt de seconden, minuten, uren, dagen en jaren af tot het nulpunt bereikt is in het jaar 2030. In dat jaar heeft de opwarming van de aarde naar verwachting namelijk de kritische grens van 1,5 °C overschreden. Wat er dan op ons afkomt kunnen we wetenschappelijk proberen te benaderen maar dat het serieus problemen voor ons zal betekenen dat weten we nu al. Er is nog tijd om dit tegen te gaan en de klok laat dit zeer beeldend zien. De tijd glipt ons zichtbaar door de vingers! Er moeten ingrijpende maatregelen getroffen worden en de tijd dringt. 

Wie de klimaatburgemeesters zijn? Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat EZK heeft er vorm aan gegeven en is enkele jaren geleden landelijk begonnen met de werving van klimaatburgemeesters om via hen het bewustzijn over het klimaat te stimuleren. In de Achterhoek zijn acht klimaatburgemeesters aangeworven die in hun gemeenten, onder meer tijdens de Nationale Klimaatweek, het bewustzijn bij burgers over het klimaat moeten stimuleren. In de Nationale Klimaatweek 2023 (30 okt. t/m 5 nov.) begon de klimaatklok zijn reis langs de gemeenten. 

Bewustwording is enorm belangrijk. Wat de klimaatburgemeesters betreft mag de vaart, ook op Achterhoeks niveau, er nog meer ingezet worden. De aandacht voor het klimaat is ook op regionaal en lokaal niveau enorm moet nog meer gestimuleerd worden. Een blik op de klimaatklok laat duidelijk zien hoeveel tijd we nog hebben.  

Caroline Smeets, voor het derde jaar klimaatburgemeester van Doetinchem, vroeg in haar aanbiedingsspeech aan wethouder Steintjes de klok een mooie, opvallende plek in het gemeentehuis te geven.   

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant