Journalist Erik Hagelstein (rechts) en wethouder Robbert Hummelink. Foto: Bert Vinkenborg

Journalist Erik Hagelstein (rechts) en wethouder Robbert Hummelink. Foto: Bert Vinkenborg

Toekomstbeeld binnenstad in Nieuwscafé: Van de ‘place to buy’ naar de ‘place to be’

Wonen

DOETINCHEM – Wethouder Robbert Hummelink was een van de gasten in het Nieuwscafé van Amphion Theater op zondagmiddag 28 april. Het thema waarover hij door Erik Hagelstein werd geïnterviewd was de toekomst van de binnenstad. Kort samengevat gaat het toekomstplan voor de binnenstad over de transitie van koopcentrum naar een aantrekkelijke plek om te wonen en te verblijven.

Door Bert Vinkenborg

Volgens Hummelink moeten er een aantal belangrijke stappen gedaan worden om over 12 jaar in 2036 het gestelde doel te kunnen bereiken. Het is niet alleen ingrijpend maar het gaat ook heel veel geld kosten. Gelukkig kan dat uitgesmeerd worden over de begrotingen tot 2036. 

Een van de belangrijke stappen die gedaan moet worden is het weren van verkeer uit de binnenstad dat daar niet per se hoeft te zijn. Een bron van ergernis zijn nu al de koeriersdiensten die dagelijks pakketten komen bezorgen.

Eén van de maatregelen om de binnenstad aantrekkelijker en bereikbaarder te maken is het beter verbinden van Amphion Theater, de bioscoop en het stadhuis met het centrum. Voetgangers moeten zonder moeite naar het centrum kunnen lopen. Onder het voorplein van het stadhuis zou een parkeergelegenheid komen. Het stadhuisplein moet ook de plek worden voor evenementen. 

Begin april tijdens een inloopavond in het stadhuis konden inwoners en belanghebbenden vragen over het toekomstplan binnenstad aan de wethouder stellen.

Voor de uitvoering is de binnenstad verdeeld in zes kwartieren elk met hun eigen speciale elementen.
Het doel is om een binnenstad te creëren waar iedereen zich thuis voelt en waar de nadruk ligt op verblijven en in mindere mate op kopen. Wonen in de binnenstad zal ook versterkt de aandacht krijgen.

De raad moet de plannen binnenkort nog goedkeuren. Daarna kan een van de grootste projecten van Doetinchem van start gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant